Teknoloji çıktı ilişkiler bozuldu. Son zamanlarda ilişkilerde şiddetli geçimsizlik artan oranda boy göstermeye başladı.
Sosyal medya, internet, akıllı telefonlar derken çiftlerde şizofrenik davranışlar artmaya başladı.
Teknoloji çiftler üzerinde kurgulama veya hikayeleştirme yeteneğini geliştirmenin yanı sıra ruh sağlıklarını bozma gibi bir yan etki bırakıyor artık.
Hele o "Whatsapp" yok mu resmen canımıza okudu: "Ne zaman online oldu, acaba online oldu mu, acaba mesajımı gördü de cevap mı vermedi, peki mesajımı göreli bir saat olmuş onun üzerine bir daha online olmuş niye hala cevap vermiyor, bak yine online oldu peki bu kiminle konuşuyor, en son benimle konuştuktan sonra gecenin bir yarısı bu whatsappı niye açtı...." derken gençlik olarak kafayı kırdık arkadaşlar geçmiş olsun.
Facebook olayına hiç girmiyorum bile... "O kız niye senin her fotoğrafını beğeniyor?, Fotoğrafının altına yorum yapan dallama kim?, Sen bana evdeyim dedin ama Taksim'de check-in yapmışlar!, Etiketlenen fotoğraflarındaki sana sarmaş dolaş olan kız yoksa eski sevgilin mi?, Sen niye bu saatte Facebook chattesin? Aşkım biz niye hala in a relationship olmuyoruz?....." derken birbirimize ne güvenimiz kaldı ne de dayanacak takatimiz....
Oysa ki önceden böyle miydi?
Daha kontorlü hatlar yeni çıkmışken, (Ericsson A1018 zamanlarından bahsediyorum telefondan internete falan girmek hak getire) bedava mesajlaşmaymış, 5000 dakika her yöne konuşma süresiymiş bunlardan insanlar bihaberken dünya daha güzel değil miydi?
O zamanlar ne "Niye beni aramadı?" kaygısı taşıyorduk, ne de "Mesajıma niye cevap vermedi?"... Sevgilim bana kontorüm bitti mesaj atamıyorum dediğinde, üzerine 3 gün mesaj atamadığında 1 saniye bile aklımdan acaba yalan mı söylüyor düşüncesi geçmezdi. Bana şimdi uyuyorum dedi ama acaba dışarı mı çıkıyor düşüncesinden eser yoktu. Birbirimize çağrı atıp mutlu oluyorduk ötesi var mı?
Şimdi öyle mi operatörler dayıyor bedava dakikaları, bedava mesaj haklarını, bunun karşılığında da çiftler birbirine giriyor. Konu beni niye aramadınla başlayıp Facebooktaki Aysel'le son buluyor.
Teknoloji gelişmeden önce huzurluyduk, birbirimize güveniyorduk, kafamızda acayip acayip tilkiler gezmiyordu. Kısacası mutluyduk...
Şimdi ise mutsuz, agresif, depresif bir nesil yetişiyor.
İşin en kötüsü, teknoloji her gün bir paranoyak daha doğuruyor...
Örnek veriyim : ilişki durumu: birbirimize yazmıyoruz ama online olup olmadığımıza bakıyoruz.
YanıtlaSilGünümüzde yukarıdaki örneklemede verdiğim ilişkiler oldukça sosyal medyanın , ilişkiler üzerindeki etkisi yadsınamayacak kadar etkili.Yukarıdaki yazında tüm detayları eksiksiz aktarmışsın.Çözüm; insanların birbirlerinin hayatlarına saygı duymalarımı? yoksa bütün sosyal medya hesaplarının kapatılması mı ?
Saygılar
Ömer
İnsanlar birbirlerinin hayatına bu koşullarda saygı duyamıyor çünkü bu koşullar insanları paranoyak yapıyor. Kısacası durum engellenebilir değil, en iyisi komple bu sistemlerin yasaklanması sanırım :)) Açıklamasına da toplum huzuru için denilirse tam olur:)
SilBu seferde bilgi paylaşımında sorunlar ortaya çıkar.Bilgi paylaşımından kastım ilişkiler değil.insanlıgi ve bulunulan ülkeyi ilerleyen bilgi paylaşımı
YanıtlaSilBilgi paylaşması olmalı sadece konu, sosyal hayatları gözetleme olmamalı bunu özendirici uygulamalara da bir dur denilmeli sanki bence:)
Sil