10 Eylül 2012 Pazartesi

Güvenmiyor musun?

"Güven ruh gibidir, terk ettiği bedene asla geri dönmez." demiş William Shakespeare...

İkili ilişkilerin yapı taşıdır "güven duygusu". İlişkideki en önemli unsurdur hatta. Belki de en önemli unsur olmasından dolayı hassastır, kırılmaya çok müsaittir. 
Çok değerli ve sağlam görünen taşlar nasıl yere düştüğünde bir anda tuzla buz olabiliyorsa, güven duygusu da aynı şekilde ufacık bir hatada tuzla buz olabilir, dağılabilir ve tekrar geri gelmeyebilir.

Öte yandan güven duygusu sarsılırsa ya da zedelenirse hem ilişkiye hem de ilişkiyi yaşayanlara zarar verir. O kadar hassastır ki bu duygu bazen tek bir cümle, tek bir kelime ya da tek bir davranış yetebilir güvenin kırılmasına. Bu duygu kaybedildiği anda da o ilişkinin türü ne olursa olsun maalesef bitmeye mahkumdur. Siz her ne kadar bitmesini istemeseniz de zaman sizi birbirinizden ayıracaktır. Çünkü güvensizlik iki tarafı da yoran, ilişkiyi hırpalayan bir unsurdur.

Güven deyince aklınıza sadece sevgililer gelmesin hayatın her alanında güvenilir olmak çok önemlidir. Bu arkadaşlıkta da , ailede de, iş hayatında da aynıdır. Güven kaybolduğu anda ilişkilerde sorunlar artan oranda baş göstermeye başlar. 

Karşınızdakine değer veriyorsanız ve size de değer vermesini istiyorsanız, hatta karşınızdakini kaybetmek istemiyorsanız eğer, ilk olarak onun güvenini kazanmaya çalışın. Bu güveni kazandığınızda da kaybetmemek için elinizden geleni yapın. 
Çünkü sevmek ve güvenmek birbiriyle iç içe geçen iki kavramdır. Güven azaldığında beraberinde sevgi de aynı oranda azalmaya başlayacaktır. 
Karşınızdakini ölümüne seviyor da olsanız (ki böyle bir kavram yok) güven sarsılmışsa, sevginiz de kısa zamanda zarar görecektir.

Bu yüzden,
Karşınızdakine güvenin,
Karşınızdakinin güvenini kaybetmeyin.

"Güvenilmek, sevilmekten üstündür." George McDonald

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder